Fakta om Glutamat

Fakta om MSG Mono Sodium Glutamat = Natriumglutamat

Informationen har hämtats på EUFIC:s hemsida (European Food Information Council).

Vad är MSG och var finns det?

Natriumglutamat är ett salt av glutaminsyra. Glutamat är den aminosyra som förekommer naturligt i nästan alla livsmedel, särskilt i alla med hög proteinhalt såsom mejeriprodukter, kött och fisk samt i många grönsaker. Livsmedel som ofta används som smaksättning som t.ex. champinjoner och tomater, dessa innehåller en stor mängd glutamat.

Människokroppen producerar också glutamat och det spelar en nödvändig roll för kroppens normala funktion.

MSG som är tillsatt fungerar på samma sätt som det som förekommer naturligt i livsmedel. Det fungerar som smakförstärkare och är en femte smak som kallas umami och som beskrivs som buljonglik och köttig.

Inom EU är MSG klassat som en tillsats med nummer E621 och dess användning är reglerad i livsmedelslagen.

Typiska livsmedelsprodukter där man kan hitta MSG är djupfrysta maträtter, kryddblandningar, konserverade och torra soppor, salladsdressingar samt kött- och fiskbaserade produkter. I vissa länder används det som bordssalt.

Hur tillverkas MSG?

Förr i världen tillverkades natriumglutamat genom att extrahera ut det från proteinrika alger. Numera används inte denna tidsödande process längre utan det produceras i en industriell fermenteringsprocess.

Är MSG farligt för barn?

Barn omsätter MSG på samma sätt som vuxna och därför är MSG inte särskilt farligt för barn. Ytterligare fakta är att mänsklig bröstmjölk innehåller 10 ggr så mycket glutamat som komjölk.

Sammanfattning

Natriumglutamat är en av de mest undersökta livsmedelstillsatserna. Hundratals studier och ett stort antal forskarresultat har lett fram till att natriumglutamat är en säker smakförstärkare att använda.

Taget ur artikeln i Ica nyheter 2007-10-05

Professor Nils-Gunnar Ilbäck toxikolog på Livsmedelsverket tonar ner hoten om MSG.

Det handlar om ett ämne som finns naturligt i kroppen. Det tas upp och omsätts snabbt. Man måste äta väldigt mycket för att det ska få några effekter. I de mängder som ämnet används i vår mat finns inga tecken på att det skulle vara farligt.

I t.ex. USA och Japan har man kommit till andra slutsatser men då har också mängderna varit mycket högre än de mängder som vi använder i Europa.

Enligt EU-lagen får inte livsmedel innehålla mer än tio gram glutamat per kilo. Detta anser EU:s kostexperter är en säker gräns.

Fjälkinge 2007-10-15

Anna Sand