Historik

I begynnelsen…

När Tore Tillman började sin karriär inom charkuteriyrket jobbade han hos Arvid Noréns charkuteri och slakterifirma. Redan som ung tonåring fick han ett tillstånd av självaste kungen som berättigade honom att köra slakteribilen trots att han inte hade åldern inne. När han sedan 1950, tog över lokalerna efter Nilssons Charkuteri på Björktjäravägen 21, brukade han ta sig från Hertsjö, in till jobbet på en lättviktare.

Lilla Butiken

En trogen vän till Tore var hans räknemaskin. Många remsor gick det nog åt innan han till slut bestämde sig för att förverkliga drömmen om att bli sin egen arbetsgivare. Att han kunde göra korv var det aldrig någon tvekan om, det visste han med säkerhet. Han startade 1950 i Nilssons gamla lokaler på Björktjära. Där bedrev han verksamheten under ungefär två år innan han fick tillfälle att köpa ”Lilla Butiken” av Uno Stjärnberg.  Under den första tiden hade Tore hjälp av Kalle Persson och Henning Nilsson vid sin tillverkning. När verksamheten flyttades till Lilla Butiken blev det också flera arbetstillfällen.

Erik Törnblom, Erik Selin, Ingvar Sundin, Einar Elmelind och Erik Nedstam var några som tidigt kom med i bilden. Självklart också mamma Anna Tillman som bl a hjälpte till med att skiva smörgåsmat. Det värsta Tore visste var att ligga i skuld. När han startade fick han dock låna pengar så att han kunde göra den första korven. Den sålde han, och för pengarna kunde han köpa ingredienser och göra mera korv. Och som man säger: på den vägen är det.

Torsten Fredriksson, SIFU

En ovärderlig hjälp för Tore och för Tillmans Charkuteri genom åren har Torsten Fredriksson varit. Torsten arbetade på SIFU, Statens institut för Företagsutveckling. Han hade svar på de flesta frågor om lagar och regler gällande livsmedelshantering och han fanns alltid där vid Tores sida i både med och motgångar. Han brukade komma upp till Bollnäs och tillsammans med Tore inspekterade han bl a nya recept och provsmakade resultaten. När Torsten dök upp var det tidig morgon och sena nätter som gällde i arbetstid. Här står de i köttkylen i den nya fabriken på Aseavägen Bygget blev färdigställt 1974, med inflyttning i månadsskiftet september- oktober. Till en början gjordes korvsmeten på det gamla stället och kördes sedan till nybygget.

Det fanns en tid då Tore funderade på att upphöra med sin verksamhet. Under en period på slutet av 50-talet försvann många små charkuterier med tillhörande butiker. Tore satsade på något nytt. Han gjorde en överenskommelse med butikerna i staden, om de köpte korv av honom så stängde han sin egen butik. De små butikerna i staden ställde upp för honom och han ställde upp för dem. Ett lyckat koncept som följs i största möjliga mån även i dag.